Je bent (niet) goed genoeg!

 

Er komen vaak cliënten in mijn praktijk, die van belangrijke mensen in hun leven hebben gehoord dat ze niet goed genoeg zijn. Dit kan zijn van een ouder, al in de vroege jeugd, maar ook van een geliefde op wat latere leeftijd.

 

Geloven en gedragen

Als je vaak genoeg van die belangrijke mensen te horen krijgt dat je ‘het niet goed doet’ of ‘niet goed genoeg bent’, ga je dat geloven en je ernaar gedragen. Je gaat je aanpassen aan degene die dat tegen jou zegt. Je bent op je hoede, loopt op je tenen. Je gaat doen wat je denkt dat die ander van je verwacht. Je verliest je eigen beweging, je spontaniteit. Je treedt het leven met angst tegemoet, want anderen zullen ook wel vinden dat je niet deugt. Je ontwikkelt een enorme gevoeligheid voor wat je denkt dat anderen van je verwachten. En weet je wat het moeilijkste hiervan is? Het gaat vaak zo geleidelijk en onbewust, dat je het niet in de gaten hebt.

 

Wat wil JIJ?

Tot je eigenlijk helemaal niet meer weet wat JIJ wilt, waar JIJ blij van wordt. Je bent alleen maar bezig met de buitenwereld en niet meer, of veel minder, met jouw binnenwereld. Dit kan je een heel verdrietig gevoel geven, zonder dat je misschien weet waar dat verdrietige gevoel precies vandaan komt. Je weet alleen dat je niet blij bent met je leven zoals dat nu is. Ik kan je helpen te ontdekken wat er achter die gevoelens zit. In mijn praktijk help ik je stil te staan bij wat je voelt. Alles wat er is, mag je voelen en je mag er taal aangeven. Erover praten is daarbij niet het belangrijkste, voelen wel. Als je (vaak al heel lang) gewend bent om je steeds maar aan te passen, is het lastig de signalen van je eigen gevoel nog op te pikken. Je hebt het geluk van de ander boven je eigen geluk gesteld, ten koste van alles, zelfs ten koste van jezelf.

 

Eigen pad kiezen

Op het moment dat je voelt dat je het anders wilt doen, ben je er klaar voor je eigen pad weer te kiezen. Dit gaat vaak niet zonder slag of stoot, want de omgeving is ook gewend dat je altijd alles goed vindt en/of doet wat zij van je verwachten. Zij moeten wennen aan jouw veranderde instelling en dat kan voor jou voelen als weerstand. Hierdoor val je makkelijk terug in het oude patroon. Daarnaast is het vaak ‘druk in je hoofd’.

 

Op de bank

Samen gaan we meer ruimte creëren. Ruimte in je hoofd, zodat je oprecht vanuit jezelf reageert en niet vooral wenselijk gedrag laat zien. In mijn praktijk heb ik een behandelbank en wat stoelen. We nemen allebei ergens plaats en ik laat jou mij uitnodigen dichterbij te komen, of ik nodig jou uit bij mij te komen. Ik leer jou voelen wat je dan wilt. Of je mij wílt uitnodigen en of je dichterbij wílt komen. Als je zover bent ga ik je rustig aanraken, waarbij jij steeds jouw grenzen aangeeft. Dat is vaak nog best moeilijk en confronterend. Tijdens de aanraking kun je vaak gemakkelijker contact maken met jezelf. Veel cliënten zeggen dat hun hoofd dan even ‘rustig’ is. Je krijgt meer ruimte te voelen waar jij behoefte aan hebt. En als je dat weer voelt, kun je ook jouw wensen en verlangens kenbaar maken én je grenzen aangeven.

 

Herken je je hierin? Neem contact met me op via 06 412 46 358 of info@pratkijk-wegwijs.nl, dan kijken we of ik iets voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *